Συμπληρώστε τα παρακάτω πεδία
Email
Password
 
Πατήστε εδώ για να εγγραφείτε.
HOMEΕγκυμοσύνη
Γιατί αργεί να κινηθεί;Είμαι στον 8ο μήνα και με προβληματίζει το γεγονός ότι κάποιες φορές το μωρό μου αργεί μέχρι και 3 ώρες να κινηθεί. Τι μπορεί να συμβαίνει;

Γιατί αργεί να κινηθεί;

Είμαι στον 8ο μήνα και με προβληματίζει το γεγονός ότι κάποιες φορές το μωρό μου αργεί μέχρι και 3 ώρες να κινηθεί. Τι μπορεί να συμβαίνει;

 

Απάντηση: Οι κινήσεις του εμβρύου μπορεί να παρατηρούνται από πολύ νωρίς, γίνονται όμως αντιληπτές όταν το μωρό μεγαλώσει λίγο και έχουν συνήθως ένα «μοτίβο» -συχνότητα δηλαδή και ένταση- μοναδικό για το μωρό σας. Αυτό το μοτίβο αντιλαμβάνεστε και συνηθίζετε, έτσι ώστε να γνωρίζετε πότε το μωρό είναι ξύπνιο και σε εγρήγορση και πότε κοιμάται. Πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική επικοινωνία που υποδηλώνει ότι το μωρό σας είναι καλά. Αν και δεν χρειάζεται να αγχώνεστε αν μερικές φορές αυτό το μοτίβο αλλάζει, καλό είναι να το παρακολουθήσετε. Πρέπει να ξέρετε πως υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο όπως η αλλαγή της θέσης του μωρού ή το αυξημένο αμνιακό υγρό. Αν όμως δεν νιώθετε 10 κινήσεις του μωρού σε διάστημα 12 ωρών, αν αλλάζει η ένταση τους ή ακόμα και αν νιώθετε υπεβολικές κινήσεις οι οποίες δε σταματούν για αρκετή ώρα, ενημερώστε το γυναικολόγο σας.

Απαντά ο Ιωάννης Κουτουκός, MD,PhD, μαιευτήρας–χειρουργός–γυναικολόγος του μαιευτηρίου «ΜΗΤΕΡΑ». 

 

 

Ουπς! Βράχηκα!

Τελευταία δεν τολμώ να γελάσω και νιώθω σταγόνες στο εσώρουχο μου… Τι θα με συμβουλεύατε να κάνω; Μου είπαν για κάποιες ειδικές ασκήσεις που βοηθούν.  

Ουπς! Βράχηκα!

Απάντηση: Η απώλεια ούρων κάθε φορά που γελάτε, βήχετε ή φταρνίζεστε, σημαίνει ότι το πυελικό έδαφος έχει εξασθενήσει. Ο γυναικολόγος σας είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας συμβουλεύσει τι πρέπει να κάνετε, μετά από την κατάλληλη κλινική ή εργαστηριακή εξέταση που θα σας προτείνει. Αφού μιλάμε για κάποιες σταγόνες, η αποκατάσταση (ενδυνάμωση) των μυών του πυελικού εδάφους πρέπει να είναι η συντηρητική θεραπεία σε συνδυασμό με τις ειδικές ασκήσεις, γνωστές ως ασκήσεις Kegel που μπορείτε να κάνετε και μόνες σας στο σπίτι. Οι μυς που πρέπει να σφίξετε για τις συγκεκριμένες ασκήσεις είναι οι ίδιοι που σφίγγετε όταν ουρείτε και θέλετε να διακόψετε την ούρηση. Αυτό που θα νιώσετε κάνοντας τις ασκήσεις Kegel, είναι ουσιαστικά να σφίγγονται οι μυς του κόλπου σας. Κάντε αυτή την άσκηση 3 φορές την ημέρα από 5 λεπτά την κάθε φορά -δηλ. σφιγγόσαστε για 10 δευτερόλεπτα και χαλαρώνετε για 10 δευτερόλεπτα. Μετά από 2-3 μήνες, θα δείτε σταδιακή μείωση της απώλειας ούρων.

Απαντά ο Ευστράτιος Κιρμουτσέλης, μαιευτήρας-χειρουργός-γυναικολόγος, συνεργάτης του μαιευτηρίου «ΛΗΤΩ».

 

 

Αχ, το ξέχασα!

Διανύω τον 5ο μήνα και έχω αρχίσει να ξεχνάω! Όλοι μου λένε πως η απώλεια μνήμης οφείλεται στην εγκυμοσύνη. Είναι δυνατό να συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Αχ, το ξέχασα!
Απάντηση: Η αλήθεια είναι ότι η αφηρημάδα και οι δυσκολίες στη μνήμη αναφέρονται συχνά από τις εγκύους. Μελέτες που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι η μνήμη των γυναικών που κυοφορούν χειροτερεύει αισθητά, κυρίως όταν πρόκειται για απομνημόνευση νέων και πολύπλοκων πληροφοριών (π.χ. η απομνημόνευση ενός καινούριου πολύπλοκου αριθμού τηλεφώνου). Ωστόσο, πρέπει να πούμε πως οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταφέρει να εντοπίσουν με ακρίβεια για ποιο λόγο, μαζί με την εγκυμοσύνη έρχεται και αυτή η απώλεια της μνήμης.  

Απαντά ο Ευστράτιος Κιρμουτσέλης, μαιευτήρας- γυναικολόγος, συνεργάτης του μαιευτηρίου ΛΗΤΩ.

 

 

Έχω πάρει κιλά

Είμαι στον 3ο μήνα και ξέρω πως το έχω παρακάνει… έχω πάρει 8 κιλά. Τι θα με συμβουλεύατε;

Έχω πάρει κιλά

Απάντηση: Κάθε γυναίκα στην εγκυμοσύνη της θα πρέπει να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή γιατί έτσι, μειώνονται οι πιθανότητες να εμφανιστούν στο έμβρυο διαταραχές π.χ. γενετικές ανωμαλίες, καθυστερημένη ανάπτυξη, μακροσωμία, ακόμα και χρόνια προβλήματα στην μετέπειτα ζωή του όπως παιδική παχυσαρκία. Επίσης, η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη κύησης, τοκετό με καισαρική τομή και πρόωρο τοκετό. Το συνολικό βάρος που πρέπει να πάρει μία έγκυος σχετίζεται με τον Δείκτη  Μάζας Σώματός της ο οποίος ισούται με το πηλίκο του βάρους της σε κιλά δια του ύψους της σε εκατοστά (ΔΜΣ= kg/m2). Αυτός ο αριθμός δείχνει σε ποια κατηγορία ανήκει (φυσιολογική, υπέρβαρη, παχύσαρκη) η οποία με τη σειρά της αποκαλύπτει πόσα κιλά δικαιούται να πάρει – σύμφωνα πάντα με τις συμβουλές του γιατρού της. Όσο για εσάς που έχετε πάρει κιλά από νωρίς, καλό είναι να κάνετε δίαιτα, να διαμορφώσετε δηλαδή ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα με τη βοήθεια του γυναικολόγου σας.    

Απαντά ο Ευστράτιος  Κιρμουτσέλης, μαιευτήρας- γυναικολόγος, συνεργάτης του μαιευτηρίου ΛΗΤΩ.

 

 

Ασκήσεις Kegels: Έχουν αποτέλεσμα;

Ισχύει ότι οι ασκήσεις Kegels βοηθούν στη σύσφιξη της «ευαίσθητης περιοχής» μετά τον τοκετό; Πως γίνονται και πόσο καιρό μετά τον τοκετό είναι ασφαλές να τις ξεκινήσω; 

Ασκήσεις Kegels: Έχουν αποτέλεσμα;

Απάντηση: Είναι αλήθεια ότι οι ασκήσεις Kegels βοηθούν στη σύσφιξη του περινέου. Καλό θα ήταν οι συγκεκριμένες ασκήσεις να ξεκινούν πριν τον τοκετό έτσι ώστε να έχει ήδη γυμναστεί το περίνεο. Σαράντα μέρες μετά τον τοκετό και αφού σας έχει δει ο γυναικολόγος σας πρώτα, μπορείτε να ξεκινήσετε και πάλι τις εν λόγω ασκήσεις. Για να τις κάνετε, αρκεί να προσπαθήσετε να κρατήσετε τους μύες της περιοχής του κόλπου σφιγμένους για κάποια δευτερόλεπτα. Επαναλαμβάνετε επί 5 λεπτά την ίδια ακριβώς κίνηση 3 φορές την ημέρα.

Απαντά η Βασιλική Χατζηραφαήλ, Διευθύντρια Γυναικολογικού – Ρομποτικού Τμήματος Ευρωκλινικής Αθηνών.

 

 

Λατρεύω τον ήλιο, αλλά…

Θα μπορούσα να κάθομαι στον ήλιο με τις ώρες αλλά ξέρω πως τώρα που είμαι έγκυος πρέπει να τον αποφύγω. Θα ήθελα όμως να φαίνομαι λίγο μαυρισμένη φέτος το καλοκαίρι. Μπορώ να χρησιμοποιήσω προϊόντα self tanning; Λατρεύω τον ήλιο, αλλά…

Απάντηση: Έχετε δίκιο πως αυτή την πιο ενδιαφέρουσα περίοδο της ζωής σας πρέπει να αποφεύγετε τον ήλιο αφού η παρατεταμένη έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, κάτι που δεν το θέλουμε σε καμιά περίπτωση. Επιπλέον, η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός σας μπορεί να επηρεάσει την υγεία της νέας ζωής, ειδικά στην περίπτωση που η εγκυμοσύνη σας είναι προχωρημένη όπου η ανάπτυξη του μωρού εξαρτάται απόλυτα από τον πλακούντα. Όσο για τα προϊόντα self tanning, θεωρούνται ασφαλή και η απορρόφησή τους από το δέρμα είναι αμελητέα. Οπότε αν θέλετε να δείχνετε μαυρισμένη φέτος το καλοκαίρι, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε προσεκτικά, με προϋπόθεση βέβαια, να έχετε ήδη διανύσει τις πρώτες δώδεκα εβδομάδες. Μην ξεχνάτε πως το διάστημα αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για το μωρό σας γιατί αναπτύσσονται τα όργανά του άρα καλό είναι αποφεύγετε κάθε χημικό προϊόν ή φάρμακο που δεν είναι απολύτως απαραίτητο.   

Απαντά ο Ιωάννης Κουτουκός MD,PhD, Μαιευτήρας– Χειρουργός– Γυναικολόγος του μαιευτήριου «ΜΗΤΕΡΑ».

 

 

Στήθος, στις ευαισθησίες του

Τώρα που είμαι έγκυος αισθάνομαι πολλές φορές το στήθος μου να μυρμηγκιάζει. Είναι φυσιολογικό;  qaegymosyni

Απάντηση: Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο στήθος σας αυτή την περίοδο είναι αρκετές, μερικές από τις οποίες μπορεί να σας προκαλούν μυρμηγκιάσματα, κάτι που βέβαια είναι φυσιολογικό. Πιο συγκεκριμένα, από τον 2ο μήνα, οι μαστοί σας αυξάνουν σε μέγεθος, η θηλαία άλως σκουραίνει και μεγαλώνει, τα φυμάτια του Montgomery εξέχουν (τα μικρά μπιμπικάκια γύρω από τη θηλαία άλω) και οι θηλές μακραίνουν, παχαίνουν και γίνονται ευαίσθητες. Επίσης, το δέρμα της περιοχής τεντώνεται και δεν αποκλείεται να εμφανιστούν ραβδώσεις (εκτός από την κοιλιά και τους γλουτούς). Γι’ αυτό είναι αναγκαία η σωστή υποστήριξη του στήθους με κατάλληλο στηθόδεσμο, τόσο σε μέγεθος και όσο και από άποψη στήριξης. Προτιμήστε τα βαμβακερά σουτιέν που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και δεν προκαλεί ερεθισμούς. Τέλος, μην ξεχνάτε πόσο σημαντικό είναι να γυμνάζετε το στήθος σας, να κάνετε μασάζ την ώρα του ντους με κρύο νερό και φυσικά να το ενυδατώνετε με ενυδατικές κρέμες.

Απαντά ο Ευστράτιος Κιρμουτσέλης, μαιευτήρας- γυναικολόγος, συνεργάτης του μαιευτηρίου ΛΗΤΩ.

 

 

Η εγκυμοσύνη επηρεάζει τη μνήμη;  

Διανύω τον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης μου και έχω αρχίσει να ξεχνάω! Όλοι μου λένε πως η απώλεια μνήμης οφείλεται στην εγκυμοσύνη. Είναι δυνατό να συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Q&A Εγκυμοσύνη

Απάντηση: Η αλήθεια είναι ότι η αφηρημάδα και οι δυσκολίες στη μνήμη αναφέρονται συχνά από τις εγκύους. Μελέτες που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι η μνήμη των γυναικών που κυοφορούν χειροτερεύει αισθητά, κυρίως όταν πρόκειται για απομνημόνευση νέων και πολύπλοκων πληροφοριών (π.χ. η απομνημόνευση ενός καινούριου πολύπλοκου αριθμού τηλεφώνου). Ωστόσο, πρέπει να πούμε πως οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταφέρει να εντοπίσουν με ακρίβεια για ποιο λόγο, μαζί με την εγκυμοσύνη έρχεται και αυτή η απώλεια της μνήμης.  

Απαντά ο κ. Κιρμουτσέλης Ευστράτιος, μαιευτήρας- γυναικολόγος, συνεργάτης του μαιευτηρίου ΛΗΤΩ.

 

 

Αιμοδοσία & Εγκυμοσύνη

Είμαι χρόνια εθελοντής αιμοδότρια. Μπορώ να συνεχίσω να δίνω αίμα τώρα που είμαι έγκυος;

Απάντηση: Η εθελοντική αιμοδοσία απαγορεύεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης γιατί οποιαδήποτε απώλεια αίματος μπορεί να μειώσει την παροχή αίματος στον πλακούντα με αποτέλεσμα να θέσει σε κίνδυνο την ομαλή της εξέλιξη. Πρέπει να ξέρετε πως στην εγκυμοσύνη οι ανάγκες που έχει μια γυναίκα σε σίδηρο αυξάνονται. Και επειδή παρατηρείται συχνά αναιμία της εγκύου και πτώση του αιματοκρίτη της αλλά και επειδή στον τοκετό (φυσιολογικό ή με καισαρική τομή), μπορεί να υπάρξει σημαντική απώλεια αίματος, καλό είναι να μη δίνετε αίμα. Συστήνουμε λοιπόν σε εσάς τις χρόνια εθελόντριες αιμοδότριες να επαναλάβετε την αιμοδοσία 6 μήνες μετά τον τοκετό σας, για να είστε απόλυτα ασφαλής.

Απαντά ο κ. Καρλαύτης Ματθαίος, χειρουργός-γυναικολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, συνεργάτης του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ.

 

 

Να μιλάω στο κινητό;

Έχω ακούσει ότι  η χρήση του κινητού επηρεάζει το έμβρυο. Μήπως πρέπει να μιλάω λιγότερο;

Q&A Εγκυμοσύνη

Απάντηση: Έχουν πραγματοποιηθεί δύο μεγάλες έρευνες, σχετικά με την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην μελλοντική υγεία των παιδιών, μία από το Πανεπιστήμιο του Aarhous της Δανίας (2008) και μία πιο πρόσφατη από το UCLA (2010), η οποία  δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Epidemiology and Community Health». Και οι δύο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική έκθεση των παιδιών στα κινητά τηλέφωνα πριν και μετά τη γέννησή τους, μπορεί να συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα στη συμπεριφορά τους. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η χρήση του κινητού στην εγκυμοσύνη πρέπει να γίνεται χωρίς υπερβολές, χωρίς όμως να απαγορεύεται. 

Απαντά ο κ. Καρλαύτης Ματθαίος, χειρουργός-γυναικολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, συνεργάτης του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ.

 

 

Είναι επικίνδυνο το άσθμα; 

Διανύω το 2ο μήνα της εγκυμοσύνης μου και επειδή έχω άσθμα μου είπαν πως έχω περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσω προεκλαμψία. Είναι αλήθεια;  

Απάντηση: Πράγματι, η προεκλαμψία, που είναι μια σοβαρή πάθηση με βασικά χαρακτηριστικά τις υψηλές τιμές πίεσης και την εμφάνιση οιδήματος περιμετρικά της κοιλιάς, μπορεί να είναι συνέπεια όχι απλώς του άσθματος, αλλά του μη ελεγχόμενου άσθματος. Εκτός όμως από την προεκλαμψία, αν έχετε άσθμα και δεν λαμβάνετε τα αντίστοιχα φάρμακα, είναι πολύ πιθανό να μην φτάνει στο μωρό σας αρκετό οξυγόνο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως για παράδειγμα το χαμηλό βάρος γέννησης αλλά και να ταλαιπωρείστε από συχνούς εμετούς. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε ενδεχόμενες δυσάρεστες επιπλοκές, είναι να ακολουθείτε πιστά την αγωγή σας, η οποία πιθανότατα τώρα που είστε σε ενδιαφέρουσα να πρέπει να τροποποιηθεί.

Απαντά η Ελένη Αλτάνη, γυναικολόγος- χειρουργός-μαιευτήρας, συνεργάτης του μαιευτηρίου «ΜΗΤΕΡΑ».

 

 

Θέλω δεύτερο παιδάκι!

Γέννησα φυσιολογικά πριν 2 μήνες αλλά θέλω να ξαναμείνω έγκυος σύντομα! Πότε θα είμαι έτοιμη να ξεκινήσω τις προσπάθειες;

Απάντηση: Θεωρητικά μπορείτε να μείνετε και πάλι έγκυος αμέσως μετά την πρώτη σας περίοδο, δηλαδή 2 περίπου μήνες αφού φέρατε στον κόσμο το μωρό σας. Ωστόσο, η μήτρα σας δεν έχει επανέλθει εντελώς στο φυσιολογικό της μέγεθος, κάτι που σημαίνει πως δεν μπορεί ακόμα να γίνει το απόλυτα ιδανικό πρώτο σπίτι για ένα νέο μωρό –οι πιθανότητες για αποβολή ή σοβαρή αποκόλληση του πλακούντα είναι αρκετά αυξημένες. Ένα σχετικά ασφαλές χρονικό διάστημα για να αρχίσετε και πάλι τις ευχάριστες προσπάθειες, είναι να αφήσετε να περάσουν τουλάχιστον 4 μήνες μετά τη γέννηση του πρώτου σας παιδιού. Θα σας συμβούλευα ωστόσο, να κάνετε υπομονή ένα χρόνο ώστε το σώμα σας να έχει επανέλθει και να έχει ξεκουραστεί καλά. Τότε θα είναι πραγματικά έτοιμο να υποδεχτεί το νέο μωρό και να του προσφέρει όσα χρειάζεται για να έρθει υγιές στην αγκαλιά σας. Μπορεί να επιθυμείτε όσο τίποτα ακόμα ένα μωράκι, μην ξεχνάτε όμως πως το σημαντικό είναι να διασφαλίσετε την υγεία τη δική σας αλλά και της νέας ζωής.

Απαντά η Ελένη Αλτάνη, γυναικολόγος- χειρουργός-μαιευτήρας, συνεργάτης του μαιευτηρίου «ΜΗΤΕΡΑ».

 

 

Γιατί δεν μπορώ να κοιμηθώ; 

Ενώ αισθάνομαι κουρασμένη και έχω τόση ανάγκη να κοιμηθώ, καταλήγω πάντα να μετράω προβατάκια που δυστυχώς δεν τελειώνουν ποτέ! 

Q&A Εγκυμοσύνη

Απάντηση: Οι αϋπνίες επισκέπτονται όλες εσάς τις μέλλουσες μαμάδες προς το τέλος της εννεάμηνης προσμονής. Κι αυτό γιατί τώρα η κοιλίτσα σας έχει πια μεγαλώσει και δυσκολεύεστε να βολευτείτε σε μια θέση αλλά και γιατί το μωράκι σας έχει αποδειχτεί σωστός ξενύχτης, αφού πολύ συχνά κλοτσάει την ώρα που εσείς θέλετε να κοιμηθείτε. Από την άλλη, οι επισκέψεις στην τουαλέτα παραμένουν ατέλειωτες ενώ πλησιάζει η μέρα του τοκετού, ενώ οι εφιδρώσεις δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Για να μην αναφέρουμε τις σκέψεις και τις ανησυχίες σας σχετικά με τον τοκετό και τη μητρότητα, που στριφογυρίζουν στο μυαλό σας και δεν σας αφήνουν στιγμή να χαλαρώσετε. Για να ηρεμήσετε, μπορείτε να διαβάσετε ένα βιβλίο, να ακούσετε αγαπημένα μουσικά κομμάτια ή να πιείτε ένα ποτήρι ζεστό γάλα πριν ξαπλώσετε. Επίσης, αποφεύγετε να ξαπλώνετε με γεμάτο στομάχι. Αν τίποτα από αυτά δεν φέρει αποτέλεσμα, κάντε λίγη υπομονή. Σε λίγες μέρες θα γίνετε μαμά και ό,τι τώρα σας ταλαιπωρεί, θα ανήκει στη σφαίρα του μακρινού παρελθόντος!  

 Απαντά η Ελένη Αλτάνη, γυναικολόγος- χειρουργός-μαιευτήρας, συνεργάτης του μαιευτηρίου «ΜΗΤΕΡΑ».

 

 

Γιατρέ, να ανησυχήσω;

Τώρα που είμαι έγκυος αισθάνομαι πολλές φορές το στήθος μου να μυρμηγκιάζει. Είναι φυσιολογικό;

Απάντηση: Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο στήθος σας αυτή την περίοδο είναι αρκετές, μερικές από τις οποίες μπορεί να σας προκαλούν μυρμηγκιάσματα, κάτι που βέβαια είναι φυσιολογικό. Πιο συγκεκριμένα, από τον 2ο μήνα, οι μαστοί σας αυξάνουν σε μέγεθος, η θηλαία άλως σκουραίνει και μεγαλώνει, τα φυμάτια του Montgomery εξέχουν (τα μικρά μπιμπικάκια γύρω από τη θηλαία άλω) και οι θηλές μακραίνουν, παχαίνουν και γίνονται ευαίσθητες. Επίσης, το δέρμα της περιοχής τεντώνεται και δεν αποκλείεται να εμφανιστούν ραβδώσεις (εκτός από την κοιλιά και τους γλουτούς). Γι’ αυτό είναι αναγκαία η σωστή υποστήριξη του στήθους με κατάλληλο στηθόδεσμο, τόσο σε μέγεθος και όσο και από άποψη στήριξης. Προτιμήστε τα βαμβακερά σουτιέν που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και δεν προκαλεί ερεθισμούς. Τέλος, μην ξεχνάτε πόσο σημαντικό είναι να γυμνάζετε το στήθος σας, να κάνετε μασάζ την ώρα του ντους με κρύο νερό και φυσικά να το ενυδατώνετε με ενυδατικές κρέμες.

Απαντά ο κ. Κιρμουτσέλης Ευστράτιος, μαιευτήρας- γυναικολόγος, συνεργάτης του μαιευτηρίου ΛΗΤΩ.

 

 

Αχ αυτά τα κιλά... 

Είμαι στον 3ο μήνα και ξέρω πως το έχω παρακάνει… έχω πάρει 8 κιλά. Τι θα με συμβουλεύατε;

Q&A ΕγκυμοσύνηΑπάντηση: Κάθε γυναίκα στην εγκυμοσύνη της θα πρέπει να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή γιατί έτσι, μειώνονται οι πιθανότητες να εμφανιστούν στο έμβρυο διαταραχές π.χ. γενετικές ανωμαλίες, καθυστερημένη ανάπτυξη, μακροσωμία, ακόμα και χρόνια προβλήματα στην μετέπειτα ζωή του όπως παιδική παχυσαρκία. Επίσης, η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη κύησης, τοκετό με καισαρική τομή και πρόωρο τοκετό. Το συνολικό βάρος που πρέπει να πάρει μία έγκυος σχετίζεται με τον Δείκτη  Μάζας Σώματός της ο οποίος ισούται με το πηλίκο του βάρους της σε κιλά δια του ύψους της σε εκατοστά (ΔΜΣ= kg/m2). Αυτός ο αριθμός δείχνει σε ποια κατηγορία ανήκει (φυσιολογική, υπέρβαρη, παχύσαρκη) η οποία με τη σειρά της αποκαλύπτει πόσα κιλά δικαιούται να πάρει -σύμφωνα πάντα με τις συμβουλές του γιατρού της. Όσο για εσάς που έχετε πάρει κιλά από νωρίς, καλό είναι να κάνετε δίαιτα, να διαμορφώσετε δηλαδή ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα με τη βοήθεια του γυναικολόγου σας.    

Απαντά ο κ. Κιρμουτσέλης Ευστράτιος, μαιευτήρας- γυναικολόγος, συνεργάτης του μαιευτηρίου ΛΗΤΩ.


TAGS
 
 
Στείλε το σχολιό σου
Για να καταχωρήσετε σχόλιο πρέπει να είσατε συνδεδεμένος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε
 
Μαρία-Αλεξάνδρα Μαγιάκου:
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μαρία-Αλεξάνδρα Μαγιάκου:
«Oι θεραπείες ύψους δεν είναι για όλα τα παιδιά...»
Το παιχνίδι είναι μεταδοτικό! Μεταδώστε το!
SHOPPING
Το παιχνίδι είναι μεταδοτικό! Μεταδώστε το!
Η νέα σειρά LATTJO από την ΙΚΕΑ  θα εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους να παίζουν περισσότερο μαζί, καθημερινά!