Συμπληρώστε τα παρακάτω πεδία
Email
Password
 
Πατήστε εδώ για να εγγραφείτε.
HOMEΥγεία | Ανάπτυξη
Αποσυμφορητικά μύτης: Λέμε «ναι» ή «όχι»;Επιτρέπονται τα αποσυμφορητικά μύτης στα μικρά παιδιά;

Αποσυμφορητικά μύτης: Λέμε «ναι» ή «όχι»;

Επιτρέπονται τα αποσυμφορητικά μύτης στα μικρά παιδιά; 

Στα παιδιά κάτω του έτους δεν χορηγούνται τοπικά σκευάσματα για τη μύτη μεταξύ των οποίων είναι και τα αποσυμφoρητικά. Ακόμα όμως και για τα μεγαλύτερα παιδάκια, δεν θα πρέπει να γίνεται κατάχρηση των τοπικών σκευασμάτων τόσο στη διάρκεια της θεραπείας, όσο και στην ποσότητα των φαρμάκων. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του γιατρού. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η βουλωμένη μυτούλα σε παιδιά κάτω του έτους είναι με πλύσεις με φυσιολογικό ορό. Αυτό που επίσης  μπορεί να βοηθήσει τη μύτη να ξεβουλώσει είναι το μπάνιο και γενικά η παραμονή σε περιβάλλον με ατμούς. Να θυμάστε ότι η βουλωμένη μυτούλα μπορεί να κάνει και μια βδομάδα μέχρι δέκα μέρες να περάσει. Αν οι εκκρίσεις επιμένουν και δεν είναι διαυγείς ενημερώστε το γιατρό ο οποίος πιθανόν να εξετάσει το παιδί για να αποφασίσει αν χρειάζεται να του χορηγηθεί άλλη θεραπεία.

Απαντά ο Χάρης Κατσαρδής, παιδίατρος-παιδοπνευμονολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Παιδοπνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Παιδιατρικού-Παιδοπνευμονολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Ελπίς.

 

 

Βρογχίτιδα: Μπορώ να την προλάβω;

Η κορούλα μου είναι 3,5 χρόνων και παθαίνει αρκετά συχνά λοίμωξη του αναπνευστικού (βρογχίτιδα). Αναρωτιέμαι αν υπάρχει τρόπος πρόληψης; 

Βρογχίτιδα: Μπορώ να την προλάβω;

Ένα προληπτικό μέτρο είναι ο συχνός καθαρισμός της μύτης. Κι αυτό γιατί οι εκκρίσεις από τη μύτη που δεν καθαρίζεται συνήθως καταπίνονται από το παιδί φτάνοντας στο κατώτερο αναπνευστικό. Γι’ αυτό, ιδιαίτερα όταν βλέπετε ότι η μύτη της κόρης σας είναι μπουκωμένη, φροντίστε να την καθαρίζετε συχνά με φυσιολογικό ορό. Έχει αποδειχθεί εξάλλου ότι αν δεν ελεγχθεί το μπούκωμα της μύτης δύσκολα διορθώνεται ο βήχας. Αν πάντως το παιδί παθαίνει συχνά «βρογχίτιδα» καλό θα είναι να επισκεφτείτε έναν παιδοπνευμονολόγο γιατί μπορεί να υποκρύπτεται άσθμα που εφόσον διαγνωστεί θα πρέπει να ρυθμιστεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Απαντά ο Χάρης Κατσαρδής, παιδίατρος-παιδοπνευμονολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Παιδοπνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Παιδιατρικού-Παιδοπνευμονολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Ελπίς.

 

 

Καθαριστικά: Μπορώ να τα χρησιμοποιήσω;

Έχω ένα αγοράκι 1,5 έτους και ένα μωρό 3 μηνών. Αναρωτιέμαι λοιπόν κατά πόσο είναι ασφαλές να χρησιμοποιώ καθαριστικά προϊόντα μέσα στο σπίτι. 

Καθαριστικά: Μπορώ να τα χρησιμοποιήσω;

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα καθαριστικά μπορούν να χρησιμοποιούνται σε  χώρο που μεγαλώνουν παιδιά. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι τα μικρά σας να μη βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο την ώρα που χρησιμοποιείτε τα καθαριστικά - ιδιαίτερα αν το παιδί σας έχει άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα. Φυσικά, η χρήση πιο δυνατών καθαριστικών όπως είναι αυτά που ξεβουλώνουν σωλήνες, καθαρίζουν μάρμαρα ή προϊόντα που γυαλίζουν έπιπλα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τις ώρες που το παιδί δεν είναι στο σπίτι (όταν έχει βγει βόλτα) φροντίζοντας στη συνέχεια να αερίζετε καλά όλους τους χώρους.

Και μην ξεχνάτε: η πρώτη αιτία θανάτου στα παιδιά μέσα στο σπίτι είναι οι δηλητηριάσεις και τα ατυχήματα. Δυστυχώς πολλά παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή πίνουν χλωρίνη και άλλα καθαριστικά. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, φροντίζετε όλων των ειδών τα καθαριστικά να φυλάσσονται σε μέρη όπου το παιδί δεν  έχει πρόσβαση.

Απαντά ο καθηγητής παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλου, Πρόεδρος της Ελληνικής, της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας.

 

 

Ομφαλοκήλη: Περνάει από μόνη της;

Ο παιδίατρος μου είπε ότι το 5 μηνών μωράκι μου έχει ομφαλοκήλη, όμως ότι δεν χρειάζεται να ανησυχώ γι’ αυτό. Εγώ όμως ανησυχώ βλέποντας τον ομφαλό να είναι κάπως διογκωμένος.  Είναι βέβαιο ότι θα περάσει μόνο του;

 

Ομφαλοκήλη: Περνάει από μόνη της;Η ομφαλοκήλη είναι συχνή στα νεογέννητα. Φαίνεται σαν μια μαλακή, στρογγυλή διόγκωση στη θέση του ομφαλού η οποία μπορεί εύκολα να σπρωχθεί πίσω στην κοιλιά. Οφείλεται σε ένα άνοιγμα ή αδυναμία του κοιλιακού τοιχώματος στην περιοχή του ομφαλού, με αποτέλεσμα μέρος του εντέρου να προβάλλει στην περιοχή του ομφαλού . Συνήθως δεν προκαλεί καμία δυσφορία στο παιδί . Σπάνια προκαλεί περίσφιξη και τότε το παιδί παρουσιάζει έντονους πόνους ενώ η  διόγκωση γίνεται σκληρή και δεν μπορεί να σπρωχθεί προς τα πίσω.
Κατά κανόνα πάντως η ομφαλοκήλη – η οποία είναι πιο συχνή στα κορίτσια και στα παιδιά που έχουν γεννηθεί με χαμηλό βάρος-  υποχωρεί μέχρι την ηλικία των 3 χρόνων χωρίς να χρειάζεται να κάνετε κάτι. Μόνο σε περίπτωση που η κήλη είναι πολύ μεγάλη, παρουσιάζει σημεία περίσφιξης, μεγαλώνει μετά την ηλικία του ενός έτους ή δεν έχει κλείσει μέχρι την ηλικία των 4-5 θα πρέπει να χειρουργείται. 

Απαντά η παιδίατρος Άννα Αλημαντήρη.

 

 

Περί φίμωσης ο λόγος…

Έχω ένα αγοράκι ενός έτους. Η πεθερά μου επιμένει ότι όταν το κάνω μπάνιο θα πρέπει να τραβώ το πετσάκι ώστε να αποκαλύπτεται το πουλάκι του για να μην πάθει φίμωση. Αναρωτιέμαι αν αυτό  είναι σωστό.  

Περί φίμωσης ο λόγος…

Φίμωση είναι μια κατάσταση πολύ συχνή και σπάνια παθολογική στα αγοράκια. Κατά τη γέννηση τα περισσότερα μωρά έχουν φίμωση, όμως στην ηλικία των 3 ετών μόνο 5 στα 100 παιδάκια συνεχίζουν να έχουν το συγκεκριμένο πρόβλημα και τα περισσότερα από αυτά το ξεπερνούν μεγαλώνοντας. Παλιότερα ως μέτρο πρόληψης για μια πιθανή φίμωση υπήρχε η σύσταση οι γονείς να επεμβαίνουν δηλαδή να αποκαλύπτουν τη βάλανο τραβώντας πίσω την ακροπροσθιαία. Σήμερα οι ειδικοί συνιστούν να μην το κάνουν. Να μην επιχειρούν δηλαδή την βίαιη αποκόλληση της ακροπροσθιαίας από τη βάλανο γιατί μπορεί να δημιουργηθούν κακώσεις. Αν ωστόσο οι γονείς παρατηρήσουν ότι υπάρχει φίμωση που επιμένει μετά την ηλικία των 3 ετών ή άλλα συμπτώματα όπως φούσκωμα, σταγονοειδή ροή των ούρων θα πρέπει να συμβουλευτούν το παιδίατρο και εφόσον υπάρχει πρόβλημα να αντιμετωπισθεί χειρουργικά.

 

Απαντά η παιδίατρος Άννα Αλημαντήρη.

 

 

«Ναι» ή «όχι» στον παιδικό;

Έχω ένα κοριτσάκι 1,5 χρόνου και σε δύο μήνες θα φέρω στον κόσμο το δεύτερο παιδί μου. Σκεφτόμουν να ξεκινήσω τη μικρή μου παιδικό σταθμό όμως ο παιδίατρος μου είπε να μην το κάνω γιατί μπορεί να μεταφέρει  μικρόβια και ιώσεις από το σταθμό, πράγμα επικίνδυνο για το μωρό. Είναι έτσι; 

«Ναι» ή «όχι» στον παιδικό;

Πράγματι, είναι φυσιολογικό κι αναμενόμενο το μικρό παιδί να αρρωσταίνει συχνά τον πρώτο καιρό που θα ξεκινήσει παιδικό σταθμό. Από την άλλη, οι πρώτοι έξι μήνες του μωρού είναι ένα διάστημα κατά το οποίο καλό είναι να μην αρρωστήσει γιατί το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν έχει ακόμα ωριμάσει και οποιαδήποτε ασθένεια, ακόμα και μια ίωση, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την υγεία του. Γι’ αυτό, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η συμβουλή του παιδιάτρου σας έχει κάποια βάση. Αν φυσικά δεν γίνεται διαφορετικά, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτική όταν διαπιστώνετε ότι το μεγάλο σας παιδί έχει συμπτώματα ασθένειας, φροντίζοντας να μην έρχεται σε κοντινή επαφή με το μωρό σας.

 

Απαντά ο παιδίατρος Γιώργος Μουστάκας.

 

 

Να το αφήσω να παίξει με το χώμα;

Η μικρούλα μου είναι 14 μηνών και της αρέσει πολύ όταν πηγαίνουμε στις κούνιες να παίζει με τα χώματα. Το ίδιο κάνει και στο σπίτι της γιαγιάς που έχει κήπο. Εγώ όμως ανησυχώ μήπως κολλήσει κάποιο μικρόβιο… Να την αφήσω να παίξει με το χώμα ή όχι;

Να το αφήσω να παίξει με το χώμα;

Τα παιδιά δεν μεγαλώνουν στην γυάλα. Κάθε παιδί από μικρή ηλικία έχει ανάγκη να έρθει σε επαφή με τη φύση, το εξωτερικό περιβάλλον, να το παρατηρήσει, να το  εξερευνήσει και να παίξει σε αυτό. Φυσικά, λοιπόν, και το παιδί –ακόμα κι αν είναι μικρό– μπορεί να παίξει με το χώμα και την άμμο, στο γρασίδι, στην αυλή, στον κήπο ή στις κούνιες χωρίς να το αποτρέπουμε. Σημαντική παράμετρος ωστόσο, όταν το παιδί αυτής τη ηλικίας παίζει έξω, είναι να βρίσκεται διαρκώς υπό επίβλεψη ενήλικα. Ιδιαίτερα όταν παίζει με τα χώματα μπορεί να βάλει κάτι στο στόμα του όπως κάποιο χαλίκι ή πετραδάκι κ.λπ. και να το καταπιεί. Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να το χάνουμε ποτέ από τα μάτια μας. Επίσης, μετά την επιστροφή στο σπίτι, καλό να κάνουμε μπάνιο το παιδί έτσι ώστε να καθαρίσει καλά απ’ όλες τις σκόνες και τους ρύπους.  

Απαντά ο παιδίατρος Γιώργος Μουστάκας.

 

 

Πειράζει που ροχαλίζει;

Mερικές φορές η κόρη μου ροχαλίζει στον ύπνο της. Είναι κακό;

Πειράζει που ροχαλίζει;

Σίγουρα δεν πειράζει αν ένα παιδί να ροχαλίζει περιστασιακά. Συνήθως το ροχαλητό προκύπτει όταν η μυτούλα είναι βουλωμένη επειδή το παιδί έχει συνάχι. Αν όμως ροχαλίζει σε καθημερινή βάση καλό είναι να αναζητηθούν τα αίτια ιδιαίτερα αν υπάρχει υπόνοια ότι το παιδί κάνει άπνοιες πράγμα που διαταράσσει σοβαρά την ποιότητα του ύπνου του. Μπορεί το ροχαλητό να οφείλεται σε υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστώσεων (κρεατάκια), σε αλλεργική ρινίτιδα ή άλλα προβλήματα που να απαιτούν την κατάλληλη αντιμετώπιση.

Απαντά ο Dr. Σπύρος Μαζάνης, Διδάκτωρ Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Ρώμης, Παιδίατρος Μαιευτηρίου ΙΑΣΩ.

 

 

 

Πόσο συχνά να του αλλάζω πάνα;

Tο μωρό τη αδερφής μου έπαθε εξάνθημα πάνας που άργησε αρκετά να περάσει και η αδερφή μου, μου είπε ότι θα πρέπει να αλλάζω πάνα το μωρό μου κάθε δύο ώρες αν δεν θέλω να πάθει το ίδιο. Είναι έτσι;

Πόσο συχνά να του αλλάζω πάνα;

Δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο βασικός κανόνας που αφορά το άλλαγμα πάνας είναι ότι αλλάζουμε το μωρό κάθε φορά που είναι λερωμένο. Αν λερωθεί πριν συμπληρώσει τις δύο ώρες θα πρέπει να το αλλάξουμε. Αν πάλι είναι στεγνό, τότε δεν χρειάζεται  αλλαγή πάνας. Ένας καλός κανόνας είναι να αλλάζετε το μωρό πάνα κάθε φορά που το ταΐζετε – ειδικά μετά το γεύμα γιατί συνήθως τότε τα βρέφη έχουν την τάση να λερώνουν την πάνα τους. Αν πάντως διαπιστώσετε ερεθισμό στην περιγεννητική περιοχή θα πρέπει να το αλλάζετε πιο συχνά. Καλά μέτρα πρόληψης για το εξάνθημα πάνας εκτός από το συχνό άλλαγμα, είναι και το πλύσιμο με νερό μετά από κάθε άλλαγμα και το καλό σκούπισμα ταμποναριστά με την πετσέτα έτσι ώστε η περιοχή να διατηρείται όσο το δυνατόν πιο στεγνή. Επίσης η χρήση ενυδατικής προϊόντος ή ακόμα και ελαιόλαδου σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου. Αν το παιδί έχει παράτριμμα βοηθάει να το αφήνετε χωρίς πάνα.

Απαντά η παιδίατρος Άννα Αλημαντήρη.

 

 

Ελιές: Τι θα πρέπει να προσέξω;

Τώρα το καλοκαίρι, οι δερματολόγοι λένε ότι θα πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή μας στις ελιές που μπορεί να έχουμε στο σώμα μας. Τι θα πρέπει να προσέχουμε και πότε χρειάζεται να ανησυχούμε;

ελιές

Αυτά που χρειάζεται να προσέχετε όσον αφορά τους σπίλους (ελιές) είναι τα εξής πέντε πράγματα:

Ασυμμετρία: Σχηματίζοντας έναν νοητό σταυρό πάνω στον σπίλο, αυτός θα πρέπει να χωρίζεται σε τέσσερα ίσα τεταρτημόρια. Αν δεν είναι έτσι, τότε ο σπίλος θεωρείται ασύμμετρος, οπότε καλό θα ήταν να ελεγχθεί από τον δερματολόγο.

Χρώμα: Σε περίπτωση που το χρώμα του σπίλου αλλάξει, τότε ίσως χρειάζεται να πάρουμε μια πιο εξειδικευμένη γνώμη.

Όρια: Το ακανόνιστο περίγραμμα ενός σπίλου μπορεί να αποτελεί ένα επίσης ύποπτο σημάδι.

Διάμετρος: Αν δούμε ότι ο σπίλος αρχίζει να μεγαλώνει θα πρέπει να απευθυνθούμε στον ειδικό για έναν πιο εκτεταμένο έλεγχο.

Εξέλιξη: Πώς εξελίσσονται τα πράγματα; Ο σπίλος μας πονάει; Ματώνει; Μήπως πρήζεται ή μας προκαλεί φαγούρα; Αν κάτι από αυτά συμβαίνει, τότε θα πρέπει σίγουρα να απευθυνθούμε στον εδικό. 

Απαντάει η Μαρία Πίνιου-Καλλή, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών (mpkalli@otenet.gr

 

 

Πόσο διαρκεί το γάλα εκτός ψυγείου;

Μερικές φορές το μωρό μου δεν θέλει να πιει όλο το γάλα από το μπουκάλι. Έτσι, κάνουμε ένα διάλειμμα και του το δίνω αργότερα. Πόση ώρα μπορώ να αφήσω το γάλα του μωρού έξω από το ψυγείο πριν του το ξαναδώσω; υγείαΗ διάρκεια είναι το πολύ έως μία ώρα εκτός ψυγείου. Το καλοκαίρι όμως, λόγω της πιθανής αλλοίωσής του εξαιτίας της αυξημένης θερμοκρασίας αλλά και της ευκολίας που αναπτύσσονται σε αυτές τις συνθήκες οι μικροοργανισμοί, ο χρόνος είναι μικρότερος από μία ώρα. Αυτό σημαίνει ότι το γάλα δεν θα πρέπει να μένει στο μπουκάλι εκτός ψυγείου πάνω από είκοσι λεπτά με μισή ώρα. Αν αυτό το διάστημα έχει περάσει θα πρέπει να πετάξετε το γάλα.

Απαντά ο Ιωάννης Ματσούκης, Ιατρός, Υποψήφιος διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης ΚΕΠΠΑ.

 

 

Γιατί τρίβει συνέχεια τα ματάκια του;

Ο τρίχρονος γιος μου τώρα την άνοιξη τρίβει συχνά τα μάτια του. Γιατί;

υγεία

Ένα συνηθισμένο αίτιο είναι η αλλεργική επεφυκίτιδα. Συνήθως εκδηλώνεται εποχικά μετά την έκθεση του παιδιού σε σκόνη, παιχνίδι έξω στη φύση ή λόγω της ανθοφορίας κάποιων φυτών σε συγκεκριμένες εποχές σου χρόνου. Εκδηλώνεται συνήθως με κοκκίνισμα στα βλέφαρα και στο άσπρο του ματιού. Το παιδί μπορεί να τρίβει συχνά τα μάτια και μπορεί να τρέχουν δάκρυα από τα μάτια. Για να προστατέψετε το παιδί από τα αλλεργιογόνα καλό είναι όταν βγαίνει έξω να φοράει γυαλάκια ηλίου, όταν μετακινείστε με το αυτοκίνητο τα παράθυρα να είναι κλειστά και όταν επιστρέφετε από την έξοδο σας στην εξοχή στο σπίτι να κάνετε το παιδί μπάνιο. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν θα πρέπει να επισκεφτείτε τον παιδίατρο ή οφθαλμίατρο ο οποίος θα συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. 

Απαντά ο Dr. Σπύρος Μαζάνης, Διδάκτωρ Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Ρώμης, Παιδίατρος Μαιευτηρίου ΙΑΣΩ.

 

 

Κινδυνεύει ο λαιμός από τα παγωτά; 

Έχω παρατηρήσει ότι όταν τα παιδιά μου τρώνε παγωτό κάποιες φορές μετά πονάει ο λαιμός τους. Είναι αδύνατον όμως να τα πείσω να μην φάνε. Πώς να το χειριστώ;

παγωτο

Η κατανάλωση παγωτού μπορεί να προκαλέσει σε μερικά παιδιά ψύξη στο λαιμό καθιστώντας το περιβάλλον πιο ευαίσθητο στα μικρόβια οδηγώντας πιθανόν σε μια λοίμωξη. Αυτό όμως δεν αποτελεί γενικευμένο κανόνα. Μπορεί κάποια παιδιά να είναι πιο ευαίσθητα και άλλα όχι. Ακόμα όμως και σε περίπτωση ευαισθησίας, σκόπιμο είναι να μην εξαιρέσετε μια τόσο αγαπημένη λιχουδιά από το διαιτολόγιο του παιδιού. Καλό είναι ωστόσο να υπάρχει μέτρο. Αν έχετε παρατηρήσει ότι πράγματι το παιδί παρουσιάζει ευαισθησία καλό είναι να αποφεύγετε να του δίνετε παγωτό σε μορφή γρανίτας γιατί είναι πιο παγωμένο. Μπορείτε επίσης  να αφήνετε το παγωτό να ξεπαγώσει λίγο πριν το καταναλώσει το παιδί. Τέλος καλό θα ήταν να το μάθετε να τρώει το παγωτό του αργά και με μικρές κουταλιές (λίγη ποσότητα στη μύτη του κουταλιού). 

Απαντά ο Dr. Σπύρος Μαζάνης, Διδάκτωρ Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Ρώμης, Παιδίατρος Μαιευτηρίου ΙΑΣΩ. 

 

 

Δυσκοιλιότητα: Υπάρχει λύση! 

Η τρίχρονη μου κόρη παραθερίζει στο εξοχικό της μητέρας μου. Ενώ έχει βγάλει την πάνα με επιτυχία αντιμετωπίζει πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Φταίει η αλλαγή περιβάλλοντος;

δυσκοιλιότητα

Η αλλαγή περιβάλλοντος μπορεί να φέρει δυσκoιλιότητα σε κάποια παιδιά. Το ίδιο και το γεγονός ότι συχνά ξεφεύγουμε από το καθιερωμένο διαιτολόγιο. Επίσης, το καλοκαίρι είναι η εποχή που προτιμούν οι περισσότεροι να επιχειρήσουν την εκπαίδευση του παιδιού στη χρήση του γιογιό. Κάποια παιδάκια αργούν να μάθουν να το χρησιμοποιούν, ιδιαίτερα για τις κενώσεις, με αποτέλεσμα επειδή αποφεύγουν τη διαδικασία να αναπτύσσουν δυσκοιλιότητα.  Γενικά ένα παιδί είναι δυσκοίλιο, όταν έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα, τα κόπρανά του είναι σκληρά ή η αφόδευση επώδυνη. Αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι να εμπλουτίσετε το διαιτολόγιο του παιδιού με φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως ή συζητήστε με τον παιδίατρο το ενδεχόμενο να του δώσετε φυτικές ίνες σε σκόνη ή σε υγρή μορφή, που μπορείτε να ρίξετε στο χυμό του. Επίσης την περίοδο που έχει δυσκοιλιότητα προτιμάτε να δίνετε στο παιδί γεύματα που έχουν υδαρή μορφή, π.χ. σούπες και να το ενθαρρύνετε να πίνει πολύ νερό και γενικά άφρονα υγρά, όπως χυμούς. Αν όμως η δυσκοιλιότητα επιμένει επικοινωνήστε με τον παιδίατρο, ο οποίος θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες και πιθανόν φαρμακευτική αγωγή για τη λύση του προβλήματος.

Απαντά ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης, παιδίατρος.

 

 

Σαν τα μάτια μου…! 

Το μωρό μου είναι 4 μηνών. Κάπου άκουσα ότι το φως του ήλιου μπορεί να βλάψει την όρασή του. Είναι αλήθεια;

Σαν τα μάτια μου…!

Η απευθείας έκθεση στο ηλιακό φως καλό είναι να αποφεύγεται τους πρώτους μήνες ζωής του παιδιού. Πόσω μάλλον το καλοκαίρι που η ηλιοφάνεια στην χώρα μας είναι έντονη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να μείνετε με το μωρό σας κλεισμένη στο σπίτι. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα και γενικά να προτιμάτε τα μέρη με σκιά. 

Απαντά ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης, παιδίατρος. 

 

 

Πως θα κρατήσω τα κουνούπια μακριά; 

Έχω ένα κοριτσάκι 1,5 χρόνων. Είναι ασφαλές να χρησιμοποιώ εντομοαπωθητικό στο χώρο που κοιμάται το παιδί; Επίσης ήθελα να ρωτήσω ποιο προϊόν επάλειψης θα πρέπει να χρησιμοποιούμε για τις μικρές ηλικίες…

Πως θα κρατήσω τα κουνούπια μακριά;

Τσιμπήματα από κουνούπια, μέλισσες και σφήκες  είναι συνηθισμένα τη θερινή περίοδο, που η παραμονή στην εξοχή αλλά και στους εξωτερικούς χώρους είναι μεγαλύτερη. Γι’ αυτό θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση τέτοιων τσιμπημάτων, μην παραλείποντας να έχετε πάντα μαζί σας στικ αμμωνίας, αντιϊσταμινικό φάρμακο και κάποια κορτιζονούχα αλοιφή που θα σας συστήσει ο παιδίατρος. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες θα πρέπει να εφαρμόζετε ένα φυτικό εντομοαπωθητικό προϊόν στο δέρμα του παιδιού. Αν είναι σε μορφή σπρέι, μπορείτε να ψεκάσετε με αυτό και τα ρούχα του ενώ υπάρχουν και εντομοαπωθητικά αυτοκόλλητα. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικό (π.χ. ταμπλέτα) σε εσωτερικούς χώρους. Προτιμήστε ωστόσο το εντομοαπωθητικό να είναι έξω από το δωμάτιο του παιδιού, φροντίζοντας ο χώρος να αερίζεται. 

Απαντά ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης, παιδίατρος.

 

 

Ροχαλίζει... Να ανησυχήσω;

Ο τετράχρονος γιος μου πολύ συχνά ροχαλίζει στον ύπνο. Είναι επικίνδυνο;

Q&A Υγεία

Απάντηση: Εάν το ροχαλητό είναι περιστασιακό ιδίως αν το παιδί είναι κρυωμένο δεν εμπνέει ανησυχία. Ένα παιδί όμως που ροχαλίζει συστηματικά, ακόμα και το καλοκαίρι, μπορεί να κάνει υπνικές άπνοιες πράγμα που σημαίνει ότι παρεμποδίζεται η αναπνοή του. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά που ροχαλίζουν λόγω κακής ποιότητας ύπνου, έχουν ελλιπή ανάπτυξη, υπνηλία και χαμηλότερες επιδόσεις στο σχολείο. Γι αυτό είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό για το ροχαλητό του παιδιού και να εξεταστεί ώστε να διευκρινιστεί τι προκαλεί το ροχαλητό π.χ. κρεατάκια και να αποφασιστεί η κατάλληλη θεραπεία ή ακόμα και χειρουργική παρέμβαση.

Απαντά ο Χάρης Κατσαρδής, παιδίατρος - παιδοπνευμονολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Παιδοπνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Παιδιατρικού - Παιδοπνευμονολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Ελπίς.

 

 

Γιατί ξεροβήχει;

Γιατί η κόρη μου ξεροβήχει παρόλο που δεν είναι άρρωστη;

Απάντηση: Μερικές φορές ο βήχας από μια ίωση που έχει προηγηθεί ,αργεί να φύγει γιατί στο αναπνευστικό σύστημα παραμένει κάποια ευαισθησία που μπορεί να διαρκέσει 4-8 εβδομάδες. Αν το παιδί βήχει χωρίς να έχει άλλα συμπτώματα ασθένειας π.χ. συνάχι ή πυρετό, καλό θα είναι να το δει ένας  παιδοπνευμονολόγος γιατί ένας ξερόβηχας ίσως αποτελεί μια πρώιμη εκδήλωση άσθματος. Κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει ειδικά αν το παιδί βήχει το βράδυ, όταν παίζει, όταν τρέχει, όταν γελάει ή όταν ξαπλώνει στο κρεβάτι για να κοιμηθεί.

Aπαντά ο Χάρης Κατσαρδής, Παιδοπνευμονολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής, Διευθυντής του Παιδιατρικού Παιδοπνευμονολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Ελπίς.

 


Βοηθάει το κεχριμπάρι στην οδοντοφυΐα;

Έχω ακούσει από φίλες ότι το κολιέ από χάντρες κεχριμπαριού μπορεί να ανακουφίσει το μωρό από τα συμπτώματα της οδοντοφυΐας. Είναι αλήθεια; Να του αγοράσω και να του φορέσω κι εγώ ένα;

Απάντηση: Κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά. Επιπλέον, ένα κολιέ από χάντρες γύρω από το λαιμό του μωρού αποτελεί κίνδυνο για πνιγμό, αφού μπορεί να το σπάσει και να βάλει στο στόμα τις χάντρες ή να μπλέξει το χέρι του στο κολιέ, προκαλώντας έτσι ασφυξία. Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να αφήσετε το μωρό να φοράει κάτι γύρω απ’ το λαιμό του χωρίς να το επιβλέπετε, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να το αφήσετε να κοιμηθεί μ’ αυτό.

Απαντάει η παιδίατρος Άννα Αλημαντήρη.

 

 

Έχει μεγάλο κεφαλάκι...

Έχω ένα αγοράκι 6 μηνών το οποίο είναι αρκετά αναπτυγμένο - οι καμπύλες ανάπτυξης στο ύψος και το βάρος είναι στα ανώτερα φυσιολογικά. Μάλιστα, ο παιδίατρος μας σύστησε δίαιτα. Αυτό που με ανησυχεί είναι το γεγονός ότι έχει μεγάλο κεφαλάκι. Το είπα στον παιδίατρο και στη μέτρηση που του έκανε διαπίστωσε ότι, όντως, το κεφαλάκι του είναι λίγο μεγαλύτερο απ’ ό,τι θα έπρεπε. Μας σύστησε να κάνουμε υπέρηχο εγκεφάλου που όμως βγήκε φυσιολογικός. Χρειάζεται ν’ ανησυχώ;

Απάντηση: Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μήπως εσείς οι γονείς του έχετε μεγάλο κεφάλι, αφού και σε αυτή την περίπτωση η κληρονομικότητα παίζει ρόλο. Εφόσον πάντως υπάρχει ένας υπέρηχος που είναι φυσιολογικός και η ψυχοκινητική εξέλιξη του παιδιού είναι κανονική, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Γενικά όμως ο παιδίατρος είναι ο αρμόδιος για να συστήσει αν χρειάζεται να δει το παιδί ένας παιδονευρολόγος ή αναπτυξιολόγος ώστε να επιβεβαιωθεί με σιγουριά ότι ακολουθεί τα φυσιολογικά στάδια της ανάπτυξης, δεδομένου ότι τέσσερα μάτια είναι σίγουρα καλύτερα από δύο. 

Απαντάει ο παιδίατρος Γιώργος Μουστάκας.


TAGS
 
 
Στείλε το σχολιό σου
Για να καταχωρήσετε σχόλιο πρέπει να είσατε συνδεδεμένος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε
 
Μαρία-Αλεξάνδρα Μαγιάκου:
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μαρία-Αλεξάνδρα Μαγιάκου:
«Oι θεραπείες ύψους δεν είναι για όλα τα παιδιά...»
Το παιχνίδι είναι μεταδοτικό! Μεταδώστε το!
SHOPPING
Το παιχνίδι είναι μεταδοτικό! Μεταδώστε το!
Η νέα σειρά LATTJO από την ΙΚΕΑ  θα εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους να παίζουν περισσότερο μαζί, καθημερινά!