Συμπληρώστε τα παρακάτω πεδία
Email
Password
 
Πατήστε εδώ για να εγγραφείτε.
HOMEΕγκυμοσύνη
2η εγκυμοσύνη: θα είναι ίδια με την 1η;Στην πρώτη εγκυμοσύνη μου είχα έντονο πρόβλημα ναυτίας και εμετών και τους εννέα μήνες. Χρειάστηκε να νοσηλευτώ για αφυδάτωση και τελικά μου χορήγησαν φαρμακευτική αγωγή. Επειδή θέλω να ξαναμείνω έγκυος, ήθελα να ρωτήσω αν θα αντιμετωπίσω και πάλι...

Στην πρώτη εγκυμοσύνη μου είχα έντονο πρόβλημα ναυτίας και εμετών και τους εννέα μήνες. Χρειάστηκε να νοσηλευτώ για αφυδάτωση και τελικά μου χορήγησαν φαρμακευτική αγωγή. Επειδή θέλω να ξαναμείνω έγκυος, ήθελα να ρωτήσω αν θα αντιμετωπίσω και πάλι το ίδιο πρόβλημα.

Η υπερέμεση της κύησης (έτσι ονομάζεται το πρόβλημα που αναφέρετε) είναι ένα πρόβλημα ιδιαιτέρα ενοχλητικό που εξαντλεί την έγκυο γυναίκα. Εμφανίζεται συνήθως προς το τέλος του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Όταν οι έμετοι ξεπερνούν τους 5 την ημέρα, τότε η έγκυος πρέπει να συμβουλεύεται το μαιευτήρα της, γιατί μπορεί προοδευτικά να δημιουργηθεί αφυδάτωση και ηλεκτρολυτικές διαταραχές στην έγκυο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζεται ακόμα και ίκτερος. Η υπερέμεση της κύησης οφείλεται στη μεγάλη αύξηση της χοριακής γοναδοτροπίνης και των οιστρογόνων. Για το λόγο αυτό εμφανίζεται συχνότερα στις πολύδυμες κυήσεις. Επίσης, είναι συχνότερο φαινόμενο όταν υπάρχουν μεγάλο άγχος και ψυχολογική αστάθεια. Ίσως και γι' αυτό να είναι συχνότερη στην πρώτη εγκυμοσύνη μιας γυναίκας, που η ανασφάλεια είναι μεγαλύτερη λόγω απειρίας. Τέλος, μπορεί να οφείλεται σε διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Όπως και να έχουν τα πράγματα, κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική από την προηγούμενη και την επόμενη! Έτσι, καταλαβαίνετε ότι αν κάτι από αυτά αλλάξει στη δεύτερη εγκυμοσύνη σας, είναι πολύ πιθανό να μην εμφανιστεί το πρόβλημα.
Απαντά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, MD, MSc, PhD, IFEPAG, μαιευτήρας -χειρουργός - γυναικολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.


TAGS
 
 
Στείλε το σχολιό σου
Για να καταχωρήσετε σχόλιο πρέπει να είσατε συνδεδεμένος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε
 
Μαρία-Αλεξάνδρα Μαγιάκου:
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μαρία-Αλεξάνδρα Μαγιάκου:
«Oι θεραπείες ύψους δεν είναι για όλα τα παιδιά...»
Το παιχνίδι είναι μεταδοτικό! Μεταδώστε το!
SHOPPING
Το παιχνίδι είναι μεταδοτικό! Μεταδώστε το!
Η νέα σειρά LATTJO από την ΙΚΕΑ  θα εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους να παίζουν περισσότερο μαζί, καθημερινά!