Συμπληρώστε τα παρακάτω πεδία
Email
Password
 
Πατήστε εδώ για να εγγραφείτε.
HOMEΥγεία | Ανάπτυξη
Οστρακιά στον παιδικόΗ φίλη της κόρης μου στον παιδικό σταθμό έπαθε οστρακιά. Ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει εμβόλιο για την οστρακιά όπως για τις υπόλοιπες παιδικές ασθένειες και ποιο είναι το διάστημα ασφαλείας για να μην κολλήσει κάποιος;

Η φίλη της κόρης μου στον παιδικό σταθμό έπαθε οστρακιά. Ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει εμβόλιο για την οστρακιά όπως για τις υπόλοιπες παιδικές ασθένειες και ποιο είναι το διάστημα ασφαλείας για να μην κολλήσει κάποιος;

Παρόλο που δεν αφήνει μόνιμη ανοσία και δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της, η οστρακιά συγκαταλέγεται στις παιδικές ασθένειες, επειδή προσβάλλει συνήθως παιδιά μέχρι 15 ετών και κυρίως ηλικίας από 4 έως 8 χρόνων. Οφείλεται στο μικρόβιο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος και προκαλεί χαρακτηριστικό εξάνθημα σε συνδυασμό με αμυγδαλίτιδα. Από τη στιγμή που το παιδί θα νοσήσει μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια 1 έως 2 ημέρες πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων έως και 1 -2 μέρες μετά την έναρξη της θεραπείας.
Η οστρακιά μπορεί να μεταδοθεί από τα σταγονίδια που εκπέμπει ο ασθενής, μέσω του στόματος ή της μύτης, από το δέρμα αν έχει εμφανίσει μόλυνση λόγω του στρεπτόκοκκου αλλά και από ρούχα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιήσει. Εφόσον γίνει η διάγνωση από το γιατρό (πιθανόν και με καλλιέργεια φαρυγγικού εκκρίματος), χορηγείται αντιβίωση για δέκα περίπου ημέρες.
Γενικά απαιτείται προσοχή γιατί, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να παρουσιαστούν επιπλοκές όπως μηνιγγίτιδα, πνευμονία, ενδοκαρδίτιδα, οστεομυελίτιδα κτλ. Επίσης εάν δεν θεραπευτεί σωστά μπορεί να προκαλέσει ρευματικό πυρετό ή πρόβλημα στα νεφρά.
Απαντά ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.

 
 
Στείλε το σχολιό σου
Για να καταχωρήσετε σχόλιο πρέπει να είσατε συνδεδεμένος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε
 
Μαρία-Αλεξάνδρα Μαγιάκου:
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μαρία-Αλεξάνδρα Μαγιάκου:
«Oι θεραπείες ύψους δεν είναι για όλα τα παιδιά...»
Το παιχνίδι είναι μεταδοτικό! Μεταδώστε το!
SHOPPING
Το παιχνίδι είναι μεταδοτικό! Μεταδώστε το!
Η νέα σειρά LATTJO από την ΙΚΕΑ  θα εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους να παίζουν περισσότερο μαζί, καθημερινά!