Συμπληρώστε τα παρακάτω πεδία
Email
Password
 
Πατήστε εδώ για να εγγραφείτε.
HOMEΑνάπτυξη
Δεν σηκώνει χέρι (στην τάξη)!Ενώ ο γιος μου, 8 ετών, γράφει πολύ καλές εργασίες, στα προφορικά, σύμφωνα με τον δάσκαλο του, δεν τα πάει καλά. Δεν μου φαίνεται φυσιολογική αυτή η «αντίθεση».

Ενώ ο γιος μου, 8 ετών, γράφει πολύ καλές εργασίες, στα προφορικά, σύμφωνα με τον δάσκαλο του, δεν τα πάει καλά. Δεν μου φαίνεται φυσιολογική αυτή η «αντίθεση».

Αρχικά, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως το να υστερεί ένα παιδί 8 χρόνων στα προφορικά έναντι των γραπτών, δεν θωρείται ανησυχητικό. Ας μην ξεχνάμε ότι σε μια έκθεση ή σε οποιαδήποτε γραπτή εργασία, έχει το χρόνο και την άνεση να σκεφτεί και να αποτυπώσει στο χαρτί όσα σκέφτεται. Στον προφορικό όμως λόγο και ειδικά μέσα σε μία τάξη γεμάτη παιδιά, είναι πιθανό να νιώθει εκτεθειμένο με αποτέλεσμα να αγχώνεται ή και να φοβάται ακόμα να πει αυτά που θέλει. Μπορεί, για παράδειγμα, να φοβάται μήπως τον κοροϊδέψουν οι συμμαθητές του ή ο δάσκαλός του και έτσι να μην αφήνει τον εαυτό του ελεύθερο να εκφράσει τη γνώμη του. Εσείς πρέπει να έχετε υπόψη σας δυο πράγματα: Πρώτον, πως η προφορική έκφραση καλλιεργείται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου με το κάθε παιδί να έχει το δικό του ρυθμό και δεύτερον, πως η γραπτή έκφραση δεν συνδέεται υποχρεωτικά με την προφορική και δεν ακολουθούν πάντα κοινές πορείες ανάπτυξης.
Αυτό που θα σας συμβούλευα είναι να δώσετε χρόνο στο μικρό σας να ωριμάσει και ταυτόχρονα να παρακολουθείτε την εξέλιξή του. Αν διαπιστώσετε πως η δυσκολία στα προφορικά επιμένει για καιρό ή γίνεται πιο έντονη, θα σας πρότεινα να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.


Απαντά η Ελισάβετ Κυριακοπούλου, M.S. CCC-SLP - παθολόγος λόγου και ομιλίας, υπεύθυνη του Κέντρου Λόγου Ομιλίας και Μάθησης «SPELL».

 
 
Στείλε το σχολιό σου
Για να καταχωρήσετε σχόλιο πρέπει να είσατε συνδεδεμένος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε
 
Μαρία-Αλεξάνδρα Μαγιάκου:
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μαρία-Αλεξάνδρα Μαγιάκου:
«Oι θεραπείες ύψους δεν είναι για όλα τα παιδιά...»
Το παιχνίδι είναι μεταδοτικό! Μεταδώστε το!
SHOPPING
Το παιχνίδι είναι μεταδοτικό! Μεταδώστε το!
Η νέα σειρά LATTJO από την ΙΚΕΑ  θα εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους να παίζουν περισσότερο μαζί, καθημερινά!