Συμπληρώστε τα παρακάτω πεδία
Email
Password
 
Πατήστε εδώ για να εγγραφείτε.
HOMEΕγκυμοσύνη | Μαμά
Εξωσωματική & καρκίνος μαστούΑπέκτησα πρόσφατα δίδυμα κοριτσάκια κατόπιν εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι αν από τα φάρμακα που πήρα κατά τη διάρκεια των τριών προσπαθειών κινδυνεύω να πάθω καρκίνου του μαστού στο μέλλον.

Απέκτησα πρόσφατα δίδυμα κοριτσάκια κατόπιν εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι αν από τα φάρμακα που πήρα κατά τη διάρκεια των τριών προσπαθειών κινδυνεύω να πάθω καρκίνου του μαστού στο μέλλον.

Μια από τις συχνότερες ερωτήσεις είναι αν η χρήση ορμονών στην εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού. Ιατρική έρευνα που μελέτησε 7381 που υπεβλήθησαν σε εξωσωματική, έδειξε ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού στις γυναίκες αυτές δεν αυξάνεται. Στο ίδιο συμπέρασμα έχουν καταλήξει και οι περισσότερες μελέτες, αν και όχι όλες. Λογικά είναι πραγματικά δύσκολο να εμφανιστεί καρκίνος του μαστού μετά από πολλά χρόνια, από τη χρήση κάποιων ορμονών που έλαβε η γυναίκα για λίγες μόνο ημέρες. Τέλος, όταν οι γυναίκες αυτές χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με την ηλικία, φάνηκε ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού ίσως αυξάνεται από την χρήση των φαρμάκων, μόνο σε όσες ξεκινούν την προσπάθεια εξωσωματικής σε ηλικία μικρότερη των 24 ετών. Οι περιπτώσεις όμως γυναικών που σε τόσο νεαρή ηλικία καταφεύγουν σε εξωσωματική, είναι σπάνιες. Συμπερασματικά, από τη μελέτη αυτή φαίνεται ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την εξωσωματική δεν προκαλούν αύξηση του καρκίνου του μαστού, όπως κάποιες γυναίκες φοβούνται. Παρ’ όλα αυτά η αυτοεξέταση και ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να είναι τακτικός και προσεκτικός, όσο και για τις υπόλοιπες γυναίκες ενώ ρόλο παίζει και το οικογενειακά και ατομικό ιστορικό της κάθε γυναίκας.


Απαντά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, MD, MSc, PhD, IFEPAG, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων-Εφήβων, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Director EURAPAG (European Association of Paediatric and Adolescent Gynaecology), Επιστημονικός Υπεύθυνος Κέντρου «HEALTHY LADY».

 
 
Στείλε το σχολιό σου
Για να καταχωρήσετε σχόλιο πρέπει να είσατε συνδεδεμένος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε
 
Μαρία-Αλεξάνδρα Μαγιάκου:
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μαρία-Αλεξάνδρα Μαγιάκου:
«Oι θεραπείες ύψους δεν είναι για όλα τα παιδιά...»
Το παιχνίδι είναι μεταδοτικό! Μεταδώστε το!
SHOPPING
Το παιχνίδι είναι μεταδοτικό! Μεταδώστε το!
Η νέα σειρά LATTJO από την ΙΚΕΑ  θα εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους να παίζουν περισσότερο μαζί, καθημερινά!