Συμπληρώστε τα παρακάτω πεδία
Email
Password
 
Πατήστε εδώ για να εγγραφείτε.
Μαρία-Αλεξάνδρα Μαγιάκου:«Oι θεραπείες ύψους δεν είναι για όλα τα παιδιά...»

Έχετε κι εσείς ακούσει για τις μαγικές θεραπείες που υπόσχονται να κάνουν το παιδί τόοοοσο ψηλό; Η Μαρία-Αλεξάνδρα Μαγιάκου, Παιδοενδοκρινολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, μοιράζεται μαζί μας όλη την αλήθεια σχετικά με τις θεραπείες αυτές.


Κυρία Μαγιάκου οι Έλληνες γονείς ανησυχούν περισσότερο για το ύψος κι όχι για το βάρος του παιδιού τους;
Αυτό είναι αλήθεια! Κι όμως, το βάρος είναι αυτό που θα έπρεπε να τους προβληματίζει περισσότερο και να τους ωθεί να προγραμματίσουν μια επίσκεψη στον παιδοενδοκρινολόγο, δεδομένου ότι η παιδική παχυσαρκία κατέχει υψηλή θέση στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά το ύψος φαίνεται ότι είναι αυτό που απασχολεί περισσότερο τους Έλληνες γονείς. Έρχονται συχνά στο γραφείο μου οι γονείς έντρομοι πιστεύοντας ότι το παιδί τους δεν αναπτύσσεται καλά. Τις περισσότερες φορές, όμως, η υποψία αυτή είναι λανθασμένη. Οι γονείς συγκρίνουν το παιδί τους με τα άλλα παιδιά στην τάξη και μπορεί να ανησυχούν επειδή βλέπουν ότι έχει πιο χαμηλό ανάστημα. Το κάθε παιδί, όμως, έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος μάλιστα είναι διαφορετικός ανάλογα και με την ηλικία του παιδιού. Υπάρχουν όμως έτσι κι αλλιώς διαφορές μεταξύ των παιδιών αφού το ανάστημα καθορίζεται από διάφορους παράγοντες μεταξύ των οποίων και η κληρονομικότητα.

Και πότε χρειάζεται να απευθυνθούν στον ειδικό για έλεγχο της ανάπτυξης;
Το βασικό ρόλο πάνω στο θέμα αυτό τον παίζει ο παιδίατρος! Ο παιδίατρος παρακολουθεί το παιδί από την ώρα που γεννήθηκε και πρέπει να συνεχίζει να το βλέπει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, να μετρά και να σημειώνει την ανάπτυξή του και να βλέπει με βάση τις καμπύλες ανάπτυξης αν είναι στα φυσιολογικά όρια. Αν διαπιστώσει
ότι ένα παιδί είναι κάτω από την 3η εκατοστιαία θέση ή ενώ αναπτυσσόταν φυσιολογικά αρχίζει να έχει πτώση στο ρυθμό ανάπτυξης, τότε και μόνο τότε θα παραπέμψει τους γονείς στον ειδικό για τον έλεγχο ανάπτυξης που είναι ο παιδοενδοκρινολόγος. Εφόσον ο παιδίατρος εκτιμά ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην ανάπτυξη του παιδιού συνήθως έχει δίκιο.

Τι ελέγχει ο παιδοκρινολόγος όταν ένα παιδί έχει χαμηλό ανάστημα;
Όλα τα πιθανά αίτια που μπορεί να ευθύνονται. Πρώτα απ’ όλα υπάρχουν δύο φυσιολογικές καταστάσεις που συνοδεύονται από χαμηλό ανάστημα, όπως το οικογενές κοντό ανάστημα ή η ιδιοσυστασιακή καθυστέρηση εφηβείας. Θα πρέπει να αποκλεισθούν διάφορα χρόνια νοσήματα (νεφρολογικά, αιματολογικά, καρδιολογικά,
πνευμονολογικά, γαστρεντερολογικά) που συνδέονται με καθυστέρηση ανάπτυξης, π.χ. να υπάρχει κάποιο σύνδρομο δυσαπορρόφησης όπως η κοιλιοκάκη. Πρόβλημα χαμηλού αναστήματος επίσης μπορεί να έχουν κάποια παιδιά που γεννήθηκαν μικρόσωμα για την ηλικία κύησης και δεν κατάφεραν στην πορεία να «μπουν» μέσα στις φυσιολογικές καμπύλες ανάπτυξης. Ακόμη μπορεί να ευθύνονται διάφορα σύνδρομα, σκελετικές
δυσπλασίες ή ορμονικά αίτια όπως ο υποθυροειδισμός, η πρώιμη ήβη που οδήγησε σε πρώιμη σύγκλιση των οστών και πολύ σπανιότερα η ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης.

Σε όλα αυτά τα προβλήματα η περίφημη θεραπεία με αυξητική ορμόνη μπορεί να χαρίσει έξτρα πόντους;
Όχι βέβαια! Οι περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να χορηγηθεί αυξητική ορμόνη είναι σπάνιες. Η θεραπεία για το χαμηλό ανάστημα του παιδιού δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις η ίδια. Είναι πάντα ανάλογη με το αίτιο. Στα χρόνια νοσήματα θεραπεύοντας ή ελέγχοντας το χρόνιο νόσημα έχουμε και βελτίωση στην ανάπτυξη. Σε περιπτώσεις πρώιμης ήβης κάνουμε ειδική θεραπεία αναστολής ήβης. Ανάλογα λοιπόν με το αίτιο αποφασίζουμε.

Και πότε χορηγείται η θεραπεία με αυξητική ορμόνη;
Η θεραπεία με αυξητική ορμόνη είναι εγκεκριμένη στην Ελλάδα -αλλά και παγκόσμια- μόνο στις εξής 4 περιπτώσεις: όταν υπάρχει ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης (που είναι η συνηθέστερη κατηγορία), στα παιδιά με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, στα μικρόσωμα για την ηλικία κύησης εφόσον δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά, και στα κορίτσια με σύνδρομο Turner που είναι χρωμοσωμική ανωμαλία. Τη θεραπεία λοιπόν με αυξητική ορμόνη ο παιδοενδοκρινολόγος αρχίζει να τη σκέφτεται όταν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια. Το πρώτο και κύριο είναι να εξετάσουμε αν όντως το παιδί έχει ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης. Κάποιοι γονείς έρχονται έχοντας κάνει μια απλή εξέταση αίματος και επιμένουν ότι το παιδί τους χρειάζεται να κάνει θεραπεία επειδή η τιμή της αυξητικής ορμόνης δείχνει χαμηλή.

Και δεν έχουν δίκιο;
Όχι βέβαια! Μια μέτρηση αυξητικής ορμόνης που είναι χαμηλή δεν μας λέει τίποτα, αφού υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο που ακολουθούμε για να διαπιστώσουμε αν όντως έχει το παιδί έλλειψη αυξητικής ορμόνης. Πρώτα απ’ όλα πρέπει το παιδί να μην αναπτύσσεται καλά. Τότε πρέπει να γίνουν καμπύλες διέγερσης, δηλαδή να χορηγηθεί στο παιδί φάρμακο που διεγείρει την παραγωγή αυξητικής ορμόνης από την υπόφυση και μετά να γίνουν αιμοληψίες σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές για προσδιορισμό της αυξητικής ορμόνης. Αν σε δύο καμπύλες διέγερσης η αυξητική ορμόνη είναι χαμηλή, τότε έχουμε το δικαίωμα να του χορηγήσουμε τη θεραπεία με αυξητική ορμόνη. Υποβάλουμε τα στοιχεία του παιδιού στην Ειδική Επιτροπή έγκρισης αυξητικής ορμόνης για να εκτιμηθεί αν το παιδί χρειάζεται θεραπεία με αυξητική ορμόνη. Δεν είναι, λοιπόν, τόσο απλά τα πράγματα όσο νομίζουν κάποιοι γονείς.

Η θεραπεία με αυξητική ορμόνη είναι μακροχρόνια;
Ναι είναι. Και όσο πιο νωρίς ξεκινήσει τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα. Έχουμε δικαίωμα να δώσουμε τη θεραπεία μέχρι να κλείσουν οι επιφύσεις των μακρών οστών, πράγμα που φαίνεται στην ακτινογραφία οστικής ηλικίας. Τα οστά κλείνουν σε οστική ηλικία 14,5 ετών στα κορίτσια και 15,5 στα αγόρια. Αν η οστική ηλικία είναι μεγαλύτερη δεν έχει νόημα η χορήγηση της θεραπείας.

Η θεραπεία χορηγείται με ενέσεις; Δεν είναι επώδυνο αυτό για το παιδί;
Πράγματι η θεραπεία χορηγείται με ένεση που γίνεται κάθε βράδυ πριν την κατάκλιση. Όμως αυτό δεν πρέπει να τρομάζει τους γονείς, γιατί γίνεται με ειδικές συσκευές που δεν επιβαρύνουν το παιδί, αφού δεν καταλαβαίνει καν το τσίμπημα.

Είναι ασφαλής η θεραπεία με αυξητική ορμόνη;
Και τα 5 σκευάσματα βιοσυνθετικής αυξητικής ορμόνης, που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, είναι άριστης ποιότητας και δεν οδηγούν σε προβλήματα εφόσον έχει ακολουθηθεί η προαναφερθείσα διαδικασία και υπάρχει επίσημη ένδειξη. Προβλήματα μπορεί να υπάρξουν όταν χορηγείται η αυξητική ορμόνη ως αναβολικό ή σε παιδιά που
δεν τη χρειάζονται από γονείς που βρίσκουν το φάρμακο στο διαδίκτυο. Αυτή η πρακτική μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη και να οδηγήσει ακόμα και σε νεοπλασίες.

Τελικά τα παιδιά που θα πάρουν αυξητική ορμόνη θα γίνουν ψηλά;
Άλλος ένας μύθος. Κάποιοι πιστεύουν ότι οι θεραπείες ύψους είναι για να γίνουν τα κοντά παιδιά ψηλά. Δεν είναι όμως έτσι. Τα παιδιά στα οποία χορηγείται θεραπεία φτάνουν στο γενετικά προσδοκώμενο ύψος τους, που διαφέρει ανάλογα με το ύψος των γονέων. Η αυξητική ορμόνη -δηλαδή- χορηγείται για να βοηθήσει το παιδί που τη χρειάζεται να φτάσει το ύψος-στόχο του, που υπολογίζεται βάσει μαθηματικού τύπου που λαμβάνει υπόψη το ύψος της μητέρας και του πατέρα.

Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν χορηγείται καμία θεραπεία ακόμα κι αν το παιδί έχει χαμηλό ανάστημα;
Ναι! Στο φυσιολογικά χαμηλό οικογενές ανάστημα δεν χορηγούμε καμία θεραπεία. Όταν δηλαδή στην οικογένεια όλοι έχουν χαμηλό ανάστημα και δεν υπάρχουν παθολογικά αίτια, οι γονείς δεν μπορούν να περιμένουν ένα παιδί να γίνει ψηλό. Μια τέτοια προσδοκία είναι παράλογη.


Συνέντευξη: Φλώρα Κασσαβέτη


Διαβάστε επίσης: 5 ερωτήσεις στην ειδικό για την θεραπεία αναστολής ήβης 

 
 
Στείλε το σχολιό σου
Για να καταχωρήσετε σχόλιο πρέπει να είσατε συνδεδεμένος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε
 
Μαρία-Αλεξάνδρα Μαγιάκου:
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μαρία-Αλεξάνδρα Μαγιάκου:
«Oι θεραπείες ύψους δεν είναι για όλα τα παιδιά...»
Το παιχνίδι είναι μεταδοτικό! Μεταδώστε το!
SHOPPING
Το παιχνίδι είναι μεταδοτικό! Μεταδώστε το!
Η νέα σειρά LATTJO από την ΙΚΕΑ  θα εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους να παίζουν περισσότερο μαζί, καθημερινά!